Een meerderheid van de gemeenteraad van Oegstgeest heeft 28 september aangegeven nog geen beslissing over het voorstel ‘Van Afvalstoffen Naar Grondstoffen (VANG)’ te willen nemen. De raad werd voorgesteld in te stemmen met het invoeren van een systeem waarbij inwoners restafval naar een container in de buurt moeten brengen om vervolgens per inworp en/of kilo af te rekenen. Het CDA is één van de partijen die het te vroeg vindt om hierover te beslissen.
Fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk (CDA): “Dit onderwerp heeft grote impact op elk huishouden in Oegstgeest, terwijl de mening van inwoners nog onvoldoende gehoord is. We weten niet hoe de gemiddelde Oegstgeestenaar de nieuwe dienstverlening zou waarderen, niet hoeveel belasting gezinnen straks meer zouden betalen en niet hoe ver mensen met hun vuilniszak door de buurt zouden moeten flaneren. Daarnaast zijn er steeds meer geluiden dat de voorgestelde methode niet kosteneffectief is en snel achterhaald kan zijn.”
De gemeenteraad heeft in juni 1,7 mln euro gereserveerd om de afvalscheiding in Oegstgeest duurzamer te maken, het voorliggende voorstel zou 2 mln euro kosten en pas in 2023 tot resultaat leiden. “Het is belangrijk dat we in het dorp stappen zetten om te verduurzamen en betere afvalscheiding is daar een prima instrument voor, wat mij betreft al vóór 2023, maar dan wel op een manier die effectief is en inwoners niet opzadelt met onbedoelde problemen”, zegt Van Blitterswijk, die vervolgt: “de politiek bewijst zichzelf op termijn ook geen dienst door vanuit een op zich gezonde verduurzamingsdrang de gevolgen voor inwoners te beschouwen als uitvoeringsdetails, zoals sommige andere partijen suggereren.”
Het CDA wil dat alle inwoners van Oegstgeest actief geïnformeerd en gehoord worden over de toekomst van de afvalinzameling in het dorp, bijvoorbeeld in de vorm van een dorpsgesprek of enquête.
De raad stemde overigens wel voor twee moties die het college opdragen te onderzoeken of behalve plastic ook metalen en drankkartonnen snel beter kunnen worden gescheiden en hoe – zou ooit een systeem worden ingevoerd waarbij wordt afgerekend naarmate een huishouden meer restafval heeft – extra kosten voor gezinnen met kinderen in de luiers kunnen worden voorkomen