Standpunten
Kiezen voor kwaliteit, duurzaamheid en flexibiliteit
Oegstgeest levert de laatste en de komende jaren een zeer grote bijdrage aan het woningaanbod in de regio. Er is en wordt immers veel gebouwd in Nieuw-Rhijngeest. Daarmee levert Oegstgeest royaal haar fair share. Toch functioneert de woningmarkt lokaal nog niet goed genoeg. Wij willen extra aandacht voor de lastige positie van starters, senioren, mensen met een kleine portemonnee en eenpersoonshuishoudens bij het vinden van een geschikte huur- of koopwoning. Voor het CDA Oegstgeest is het woonbeleid gericht op kwaliteit, duurzaamheid, flexibiliteit en maatwerk, met dien verstande dat we het groene en dorpse karakter van Oegstgeest nadrukkelijk willen behouden. Gegeven de ontwikkeling van Oegstgeest in de afgelopen jaren (decennia), zijn in onze visie de grenzen in zicht als het gaat om het toevoegen van nog meer extra woningen aan het dorp.
Dit maakt het des te belangrijker dat we bouwen met beleid, en de bestaande woonvoorraad als dorp zo goed mogelijk benutten, door doorstroming te bevorderen. Met de woningcorporaties maakt de gemeente prestatieafspraken over de hoeveelheid, de kwaliteit en de duurzaamheid van het woningaanbod. Het CDA Oegstgeest vindt het belangrijk dat realistische verwachtingen worden geschapen. De samenwerking tussen gemeenten en corporaties kan en moet beter.
De verdeling van de categorieën te bouwen woningen blijft gelijk zoals in de Woonvisie is vastgesteld: minimaal 25% sociaal, minimaal 25% middeldure huur en/of betaalbare koop. Wij zetten extra in op de bouw van levensloopbestendige woningen voor senioren. Dit is niet alleen goed voor de woonbehoefte van toekomstige senioren; ook stimuleert de bouw van levensloopbestendige woningen de doorstroom op de woningmarkt.
Wij zetten ons maximaal in voor het flexibel omgaan met bijzondere woonvormen. De combinatie van wonen en zorg voor een gehandicapt kind of familie in de directe woonomgeving vindt het CDA Oegstgeest vanzelfsprekend. Hiervoor kan de gemeente vergunningen voor flexibele bouwconcepten met een bepaalde duur afgeven, waarna de opstal, als de zorgtaak is beëindigd, wordt verwijderd. Met de implementatie van de Omgevingswet willen we resterende barrières om dit laagdrempelig mogelijk te maken wegnemen.
Veranderingen in de woonomgeving gaan de buurtbewoners aan. Wij vinden het daarom vanzelfsprekend dat bewoners worden betrokken bij bouwinitiatieven in hun woonbuurt.