Standpunten
Zorg voor elkaar
We leven in een tijd waarin in toenemende mate een beroep wordt gedaan op de zelfredzaamheid van mensen. De overheid trekt zich terug. Dit biedt ruimte aan de samenleving. Als iedereen die dat kan verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen leven en dat van de mensen om hen heen, vormen we met elkaar die sterke samenleving waarin niemand aan zijn lot wordt overgelaten. Maar ook in Oegstgeest zijn er mensen die het op eigen kracht niet redden. Wij beseffen dat de gemeente een sleutelrol heeft om deelname aan de samenleving door iedereen mogelijk te maken. In de eerste plaats door te investeren in preventie, door mensen en organisaties te verbinden en door passende oplossingen mogelijk te maken.
De gemeente is de afgelopen jaren meer en meer verantwoordelijk geworden voor verschillende zorgdomeinen. Dit verdient onze aandacht. Lees hieronder onze standpunten hierover.
Zorgen voor jeugd en gezin:
- Er is nog een wereld te winnen door sneller maatwerk te leveren voor de juiste hulp voor het kind, samenwerking te versterken en onnodige bureaucratie terug te dringen.
- Niemand valt tussen wal en schip, ook niet als iemand meerderjarig wordt.
- Wij bepleiten een betere overgang tussen verschillende vormen van zorg en vinden dat de gemeente jongeren en hun familie daarin duidelijk en op tijd moet begeleiden.
- Ook aanbieders van zorg hebben te maken met veel bureaucratie; de gemeente hamert er binnen het verantwoordelijke regionale samenwerkingsverband op dat de administratieve lasten in verband met contracten en verantwoording zoveel mogelijk worden beperkt en dat wordt gestuurd op resultaten op basis van vertrouwen.
- De gemeente moet samen met instellingen de transformatie in de zorg bewerkstelligen, bijvoorbeeld door een deel van het zorggeld gereserveerd wordt voor het op gang helpen van vernieuwende ideeën en ook kleinere zorgaanbieders en nieuwe toetreders kansen te geven.
- We betrekken eerstelijns gezondheidswerkers, huisartsen en instellingen bij de versterking van lokale toegangspunten tot de zorg die nodig is.
- We versterken de samenwerking tussen basisscholen en het Centrum voor Jeugd en Gezin, juist om de drempel voor ouders te verlagen. Bijvoorbeeld door een periodiek overleg of een spreekuur op school.
- Wij willen dat problemen met taal, spraak, motoriek, leer- en gedragsstoornissen bij kinderen eerder worden ontdekt en zo mogelijk worden verholpen, zodat ze in hun latere leven geen grotere problemen krijgen.
- Het CDA Oegstgeest blijft richting de centrale overheid (ministerie en Tweede Kamer) signaleren welke structurele knelpunten er zijn rondom de decentralisatie van de jeugdzorg en wil een voortrekkersrol spelen bij het organiseren van een breed gedragen en krachtig signaal vanuit de regio.
Langer zelfstandig leven:
- Woningaanpassing is voor ons een prominente vorm van maatschappelijke ondersteuning die ervoor zorgt dat mensen langer thuis kunnen wonen.
- Er worden afspraken gemaakt met zorgorganisaties over maatwerk bij de thuiszorg.
- De gemeente heeft veel voorzieningen en ons dorp kent nog meer initiatieven die hulp bieden aan hen die dat nodig hebben. Tegelijkertijd zien we soms dat hiervan geen gebruik wordt gemaakt. Het CDA Oegstgeest omarmt het streven naar zelfredzaamheid, maar benadrukt dat juist in een sterke samenleving hulp vragen heel normaal moet zijn.
- Wij moedigen lokale en regionale initiatieven aan waarbij buurten, maatschappelijke organisaties en kerken alledaagse zorg voor ouderen en zieken in hun eigen omgeving organiseren en zoeken naar passende manieren om dit te ondersteunen.
- Oegstgeest is een dementievriendelijke gemeente; de gemeente verbindt de vele initiatieven die er al zijn en houdt bij investeringen in de leefomgeving rekening met het feit dat ook deze inwoners er zo lang mogelijk mobiel kunnen zijn.
- Wij willen dat ons dorp een proeftuin wordt voor slimme zorg op het gebied van eHealth en domotica; wij verwelkomen initiatieven op dit gebied en willen dat hier bij aanbestedingen aandacht voor is.
- Het CDA Oegstgeest wil samen met organisaties in het dorp inzetten op een versterking van het (deels al bestaande) netwerk van AED’s in de publieke ruimte, het volgen van een EHBO- of reanimatiecursus stimuleren en het burgerhulpverlenerschap promoten, zodat mensen in levensbedreigende situaties sneller op de juiste manier geholpen kunnen worden.
Eigen bijdragen:
- Wij staan voor de toegankelijkheid van zorg voor iedereen die dat nodig heeft.
- Een eigen bijdrage helpt goede zorg ook in de toekomst betaalbaar te houden.
- Waar mogelijk organiseert de gemeente een vangnet voor mensen met een smalle beurs. Met nam de stapeling van kosten kan een knelpunt opleveren. Hierbij vragen wij in het bijzonder aandacht voor inkomens die vaak net buiten regelingen vallen.